Heule, Dorp van de Ronde 2014

Flanders Classics heeft Heule, deelgemeente van de Stad Kortrijk, aangewezen als ‘Dorp van de Ronde 2014’.

HDVDR

De keuze van de West-Vlaamse gemeente is vooreerst een eerbetoon aan de Heulenaar Gerard Debaets. Gerard Debaets, een Flandrien pur sang, was de eerste tweevoudige winnaar van de Ronde van Vlaanderen, in 1924 en 1927. Tweede ankerpunt is dat vanaf nu in september, voor een feestjaar, het 50° Tineke van Heule de scepter zwaait over deze feestgemeente.

Koers in Vlaanderen is feest. Bij de eerdere doortochten door Heule van de Ronde (laatst in 2011) was er een zeer grote volkstoeloop en feest tot in de vroege uurtjes.

De Ronde brengt Vlaanderen duidelijk in beweging. De kandidatuur waar men in Heule al jaren aan werkt, wil net iedereen bij het wielrennen en het feest betrekken. Heel veel verenigingen ondersteunen de ambitie om het warmste dorp van de Ronde te worden.

Gerard Debaets

Gerard Debaets, Heulenaar, won de Ronde van Vlaanderen in een misschien wat onderbelichte, maar wel heroïsche beginperiode. Hij won Vlaanderens Mooiste in 1924 en 1927, en in 1923 reeds als amateur. Nadien werd hij nog Belgisch Kampioen (1925) en kon hij Parijs-Brussel en Brussel-Parijs (1925-1926) op zijn palmares schrijven. Maar net als zovele Vlamingen in het interbellum, ging hij zijn geluk zoeken in Amerika. Hij werd er fietsend een grote vedette (winnaar van maar liefst 17 zesdaagsen). Hij werd later Amerikaans staatsburger en vocht in WOII. Gerard Debaets is een kleurrijke èn herkenbare figuur. Zijn vier broers fietsten ook. Het verhaal van het geslacht Debaets is het verhaal van (de Ronde van) Vlaanderen.

Heule, feestgemeente

Heule is een feestgemeente met een traditie van goede samenwerking tussen de verenigingen. Dit zorgt voor een warm-menselijke gemeente. Het uithangbord van feesten en samenwerken in Heule zijn uiteraard de Tinekesfeesten en laat nu precies in 2014 het 51ste Tineke van Heule de scepter zwaaien.

Burgemeester Vincent Van Quickenborne licht toe:

Sinds 2006 al heeft de werkgroep ‘Heule Rondt’ o.l.v. Patrick Jolie enorm veel werk verricht om de titel van ‘Dorp van de Ronde 2014’ binnen te halen. Originele en feestelijke invullingen van de doortochten van de Ronde van Vlaanderen, de steun aan Bellegem Dorp van de Ronde 2008, elk jaar een heuse wielermaand, diverse wielerwedstrijden met zelfs een provinciaal kampioenschap, wieleravonden met nationale en lokale kampioenen, mountainbike-, wielertoeristen- en gezinsfietstochten, culturele invullingen, … en dat in samenwerking met vele Heulse verenigingen. Het is bijna te veel om op te noemen.

Ook de deelname aan Velofollies en de stoten van Heule (met café, velodroom en standbeeld), vlaggen, wielertruitjes, krantjes en het promoteam De Gerards zorgden er voor dat de Heulse gemeenschap en de ruime regio het project kent en steunt. De dt in Heule Rondt wijst terecht op een actieve term. De stad Kortrijk gaat graag mee in deze dynamiek van onderuit en steunt dan ook volop Heule als Dorp van de Ronde 2014.

De Kortrijkzaan heeft trouwens een zwak voor fietsen. Iets wat je ook goed kunt zien in de talrijke opkomst bij de vele koersen en evenementen die onze Guldensporenstad rijk is. En begin dit jaar spraken 4000 Kortrijkse gezinnen zich uit over waar de prioriteiten van dit stadsbestuur moeten liggen. Prioriteit nummer één: de fiets. 

De Ronde leeft. De Ronde inspireert. De Ronde zorgt voor creatieve impulsen, betrokkenheid van elkeen. De kandidatuur van Heule bewijst dit en we willen dit samen met Flanders Classics honoreren.

Patrick Jolie, voorzitter van de organisatie:

“We willen iedereen danken die al die jaren meebouwde aan dit schitterend project. We houden er aan expliciet de stad te danken voor zijn financiële en logistieke steun aan dit project en Heule zal een waardige ambassadeur zijn voor de stad Kortrijk.

We zijn heel blij met de nominatie van Flanders Classics van Heule als Dorp van de Ronde 2014. We gaan waarmaken wat in ons 54 pagina’s dik kandidaatsdossier staat: tonen dat Heule een waardig, warm en feestelijk dorp van de Ronde zal zijn. En nu kijken we naar het jaar 2014 dat we Dorp van de Ronde mogen zijn.”

 

Heule Nieuwjaart, het derde weekend van januari, is een vast nieuwjaarsmoment in Heule door en voor verenigingen. Dit zou de officiële start kunnen zijn van het feestjaar, Heule – dorp van de Ronde 2014, en meteen ook in het weekend van Velofollies. Afronden zouden we doen in september, ongeveer met de Tinekesfeesten 2014. We willen het dorp-jaar ook niet beperken tot de weken rond de passage, maar het hele jaar ten volle benutten.

Rond de figuur Gerard Debaets willen we met de toneelverenigingen het leven van Gerard Debaets in scène brengen. We kijken voor een mooie publicatie, tentoonstelling, route, blijvende herdenking … aan Gerard Debaets. Met teksten van marktzangers uit die tijd over ‘de koers’ (oa over Gerard Debaets in Parijs-Brussel) willen we de heroïek laten herleven.

De geschiedenis van de familie Debaets heeft ook een economische invalshoek die we willen belichten.

We zetten sterk in op het thema verkeersveiligheid als maatschappelijke meerwaarde

We plannen ook originele invullingen van het thema met een stand-up-comedy-avond en een café chantant in het thema wielrennen, we willen de wielergeschiedenis ‘wat als …’-gewijs herschrijven en kijken voor een fietssportvakantiekamp.

Maar we willen ook echt iedereen rond het thema van de Ronde in beweging brengen, daarom staan ook activiteiten op stapel met onder andere, sociale projecten, alle scholen – ook uit het bijzonder onderwijs, wielertoeristen en heel veel verenigingen: van het woonzorgcentrum, over doven en slechthorenden, tot de studentenclub.

Een goede 70 verenigingen werkten in het verleden reeds mee aan dit project, een 15 andere willen volgend jaar voor het eerst meewerken. Vele verenigingen willen hun activiteiten een Ronde-sausje geven of voorzien een speciale Ronde-activiteit.

Een sterke klemtoon komt ook te liggen op een uitgebreide vrijwilligers-werking aan wie we graag een onbetaalbare ervaring willen meegeven. Heule heeft de ambitie het warmste dorp van de Ronde te worden. Dat bereiken we ook door samen te vieren. En uiteraard gaan we volgend jaar dan ook vieren en feesten met de ganse dorpsgemeenschap, alle wielerliefhebbers en sympathisanten

Heule is er klaar voor!!

Passage Heule 2014

De 98ste Ronde van Vlaanderen wordt volgend jaar gereden op zondag 6 april. Het parcours zal rond de jaarwisseling bekendgemaakt worden.

Meer info via contactpersonen:

Vincent Van Quickenborne, burgemeester stad Kortrijk, 0495 84 69 36

Patrick Jolie, voorzitter Heule Rondt, 0478 34 06 68

Wim Van Herreweghe, organisator Flanders Classics, 0475 37 07 00

Nicolas Denys, organisator Flanders Classics, 0474 85 70 16

 

bron: rondevanvlaanderen.be