Heule dorp van de Ronde

Dorp Van de Ronde

Het Dorp van de Ronde werd door de organisatoren van de Ronde van Vlaanderen in het leven geroepen om een forum te bieden aan de vele spontane feestelijke activiteiten die elk jaar opnieuw en overal langs het parkoers van de Ronde op touw worden gezet. Het initiatief kent een groeiend succes. Aan de verkiezing gaat geen wedstrijd of competitie vooraf. De organisatoren van Vlaanderens Mooiste peilen naar een bijzondere Ronde-link en naar het engagement van de betrokken gemeente om met de hele gemeenschap activiteiten op te zetten in het kader van de Ronde met het gekozen thema als uitgangspunt. De organisatoren van de Ronde van Vlaanderen geven de activiteiten van het Dorp van de Ronde een bijzondere plaats in de communicatie die ze voeren ter gelegenheid van hun wielerklassieker.

“Wie heeft er, net als Achiel Buysse en Fiorenzo Magni, drie keer de Ronde van Vlaanderen gewonnen?”

Als kenner gooit u er dan bliksemsnel de naam Eric Leman uit. Helaas voor de ex-renner uit Lendelede, maar sinds 1998 heeft hij zijn scepter als jongste drievoudige Ronde-winnaar moeten doorgeven aan Johan Museeuw. Maar al bij al blijft het een mooi gezelschap en bovendien mag Leman terecht trots zijn op zijn prestaties in Vlaanderens topklassieker. Geen enkele van zijn zeges heeft hij gestolen. Vraag het maar aan Merckx …

We zijn dan ook fier dat Eric Leman, met Heulse roots, peter is van ons project.

EricLeman

Als streekgenoot volg ik al enkele jaren en met steeds meer verrassing en genoegen de evenementen die Heule Rondt organiseert. De doortocht van de Ronde in 2011 was fenomenaal, zowel qua toeschouwersaantallen als naar originaliteit van de activiteiten. Heule is er duidelijk klaar voor“.

 

 

 

Waarom Heule?

De keuze van Flanders Classics om Heule aan te duiden als ‘Dorp van de Ronde 2014’ was niet gebaseerd op budgetten maar op basis van een sterk inhoudelijk voorstel, een positieve invalshoek en een ruime gedragenheid.

De titel ‘Dorp van de Ronde’ ligt in Heule verankerd onder twee kerngegevens:

  • De keuze voor Heule als Dorp van de Ronde is vooreerst een eerbetoon aan Heulenaar Gerard Debaets. Hij was de eerste tweevoudige winnaar van de Ronde van Vlaanderen. Hij won ‘Vlaanderens Mooiste’ in 1924 en 1927, en in 1923 reeds als amateur. Gerard Debaets is een van ons, een flandrien avant la lettre. Hij won de Ronde van Vlaanderen in een misschien wat onderbelichte, maar wel heroïsche beginperiode. Het feit dat zijn vier broers ook fietsten en hij, net als zovele Vlamingen tijdens het interbellum, zijn geluk ging zoeken – en al fietsend (winnaar van 17 zesdaagsen) ook vond – in Amerika, zijn zeker elementen die deze flandrien uit Heule extra kleur en herkenbaarheid geven. Hij werd later Amerikaans staatsburger en vocht in WOII. Het verhaal van het geslacht Debaets is het verhaal van (de Ronde van) Vlaanderen.
  • Heule is de feestgemeente bij uitstek in de ruime regio. De Tinekesfeesten zijn een begrip en laat nu net het 50° Tineke van Heule dit jaar de scepter zwaaien. Trouwens ‘Koers in Vlaanderen is feest’.

Onze ambitie is niet om van Heule het grootste of spectaculairste Dorp van de Ronde te maken, maar wel om er het warmmenselijkste dorp van te maken. Iedereen moet de Ronde (kunnen) beleven: warm van vriendschap, warm van betrokkenheid, warm van feesten en ambiance! Het Dorp van de Ronde wordt een feest door en voor Heule, de ruime regio en gans Vlaanderen. Een belevenis voor iedereen.

Sinds 2006 heeft de werkgroep ‘Heule Rondt’ de weg geplaveid om de titel ‘Dorp van de Ronde’ binnen te halen. Ze staan voor originele en feestelijke invullingen samen met de ganse dorpsgemeenschap. Traditioneel slaan de vele Heulse verenigingen de handen in elkaar en ook voor het Dorp van de Ronde-jaar stemmen tientallen verenigingen hun activiteiten af op dit gemeenschappelijk project en met een grote respons.

Bij de eerdere doortochten door Heule van de Ronde (laatst in 2011) was er een zeer grote volkstoeloop en feest tot in de vroege uurtjes. De Ronde brengt duidelijk Heule en Vlaanderen in beweging.” Dixit Flanders Classics.