Biografie over Gerard Debaets

Een unieke biografie over een flamboyante flandrien…

Geen flandrien heeft de wielerwereld in de jaren twintig zo gekleurd als Gerard Debaets. Een enfant terrible voor de grote bonzen van de Wielerbond en een grapjas naast de baan, maar bovenal een succesvolle wielrenner die bijzonder geliefd was bij het publiek.

De belangrijkste overwinningen in zijn indrukwekkend palmares:

-        17 eindoverwinningen in zesdaagsen,

-        3 overwinningen in de Ronde van Vlaanderen (één keer voor onafhankellijken, twee keer voor beroepsrenners),

-        1 keer Belgisch kampioen,

-        1 keer Parijs-Brussel

-        1 keer Brussel-Parijs

Debaets werd geboren in Heule (Kortrijk), de gemeente die zich dit jaar Dorp van de Ronde mag noemen tijdens de Ronde van Vlaanderen. Naar aanleiding daarvan zal een biografie worden uitgebracht over deze kleurrijke flandrien.

De auteur, Hannes Cattebeke, groeide net als Debaets op in Heule. Hij verdiende zijn sporen bij De Morgen en Knack, en won in 2011 de Karel Van Miertprijs voor zijn verslaggeving over het Europese beleid. Hij is daarnaast organisator van de 222 Meter, de Kortste Tijdrit ter Wereld, die dit jaar aan zijn zevende editie toe is.

Hannes werkte voor het boek nauw samen met de nazaten van Debaets in de Verenigde Staten, familieleden in België, het Wielermuseum Roeselare en talrijke wielerliefhebbers die graag hun archieven over de koers tijdens het interbellum ter beschikking stelden.

U begrijpt het al, de biografie zal een schat aan informatie bevatten, aangevuld met leuke anekdoktes en een vleugje human interest. Dit boek mag eigenlijk niet ontbreken op uw boekenplank, vindt u ook niet?

U kunt het vanaf 6 april kopen in de boekhandel voor 24,50 euro. Maar als u nu al intekent, betaalt u slechts 22 euro en wordt u bovendien vermeld bij de Vrienden van Gerard.

U hoeft daarvoor enkel een mail te sturen naar boek@heuledorpvanderonde.be.

 Boek bestellen en meer info – klik hier 

0 Comments